Contact:

Stefan Cattebeke – Sint-Michielsstraat 15 – 9000 GENT
stefan@apotheekcattebeke.beboekenmarkt@dekenijsintmichiels.be

Link: www.dekenijsintmichiels.be
facebook: https://www.facebook.com/pages/Gentse-Boekenmarkt-Dekenij-St-Michiels/2060283290920446

Geschiedenis

Boven Sint-Michiels had “de vierde toren” moeten prijken

Gent had de stad van de vier torens moeten worden want de rij van Kathedraal, Belfort en Sint-Niklaaskerk wordt aan de overkant van de Leie keurig afgerond door de Sint-Michielskerk. De bouw ervan begon in 1440 maar het koor kwam pas 200 jaar later en voor de afwerking van de toren werd simpelweg nooit voldoende geld gevonden.

In 1650 hief de stad nog een speciale belasting om alsnog de toren te realiseren maar ook dat heeft niet mogen baten. De Sint-Michielsbrug verging het beter want de oorspronkelijke houten constructie werd al in 1406 in steen herbouwd. De brug zelf was, net als zijn illustere voorganger de Drabstraat, een ideale verbinding tussen de oude haven en de Torrepoort. De Torrepoort zelf bestond dan weer uit een binnen- en een buitenpoort met daartussen een brug over de Houtlei.

In een ver verleden bestond Gent immers uit een reeks eilandjes, gelegen tussen de vele armpjes en kronkels van Leie en Schelde. Zo komt ook de Poel aan zijn naam want dat was ooit wel een echte (modder-)poel die vermoedelijk in de 12de eeuw al werd drooggelegd bij het graven van de stadsomwallingen.

Er is maar weinig twijfel over het feit dat in de naaste omgeving van de oude stadshaven en rond de Sint-Michielskerk, tussen kloosters en kloosterkerken, er altijd wel een intens buurtleven geweest is.

De erkenning en aanstelling van dekenij Sint-Michiels in zijn huidige vorm dateren van 1947. Tien jaar later pakte de vereniging al uit met zijn eigen eindejaarsverlichting en vanaf 1962 was de dekenij de organisator van de roemruchte ambachten- en antiekmarkt op de Korenlei. Precies 40 jaar later kwam met de invasie van het exotische en feeëriek ogende Polé Polé festival een eind aan de Gentse Feestentraditie van dekenij Sint-Michiels.