Contact:

Nancy Moerman – p/a Rabotstraat 9, 9000 Gent
09/329 68 06 – nancymoerman@telenet.be

Link: www.elisabethbegijnhof.be

Geschiedenis

Begijnhoffeesten Elisabeth hebben lange voorgeschiedenis

In wezen hadden in het weekend van eind augustus 2003 de eerste officiële begijnhoffeesten van dekenij Elisabeth-Begijnhof plaats. De bestaande vzw Elisabeth-Begijnhof werd immers pas op 16 november 2002 als dekenij benoemd. Toch genieten de Begijnhoffeesten al meer dan 25 jaar een flinke reputatie.

De begijnhoffeesten zoals we ze nu kennen vinden hun oorsprong in de protestacties tegen de verkrotting. Eind jaren zeventig konden de buurtbewoners het niet langer aanzien en zetten een ludieke manifestatie op touw om de stedelijke overheid en het OCMW met de neus op de feiten te duwen.

Een kwarteeuw later zijn er nog steeds opvallende kankervlekken die de serene buurt onmiskenbaar ontsieren.
Na de eerste renovatiegolf was de hardheid van de protestactie geluwd maar zorgde de buurtgroep voor nodige alertheid ter zake. Deze buurtgroep werd later een vzw en in 2002 een dekenij.

Als dekenij is Elisabeth-Begijnhof dan weer de opvolger of erfgenaam van de “Aloude dekenij Begijnengracht en Begijnhof”. Tot 1950 was de Begijnengracht één van de belangrijkste winkelstraten van Gent. Dekenij Begijnengracht was een zeer commercieel bedrijvige dekenij die waarschijnlijk de eerste was die een heuse “braderie” organiseerde. Die zou in 1933 hebben plaatsgevonden.
In 1936 was diezelfde vereniging ook weer de eerste om een “Fonds der Sociale Werken” te beginnen. In 1968 kreeg de dekenij het predicaat Koninklijk toegewezen. In de jaren tachtig was er een korte heropleving van de braderie.
Ondertussen is dekenij Begijnengracht opgeheven en mogen de roemruchtige Begijnhoffeesten zich nu ook “Dekenijfeesten Elisabeth-Begijnhof” noemen.