Contact:

Hakan Karaca – Dendermondsesteenweg 222, 9040 Sint-Amandsberg
0486/573718  – karacahakan26@msn.com

Geschiedenis

In Sint-Amandsberg fuseerden ook de dekenijen.

Het gedeelte van de Dendermondsesteenweg tussen de Dampoort en pakweg het Heirnisplein wordt verdeeld onder twee dekenijen. Niet zozeer de gemeentelijke fusie van 1977 zijn hier oorzaal van verwarring maar wel de fusie of de versmelting van twee oudere dekenijen tot één vereniging.

De oudste documenten verwijzen naar het bestaan van “Gebuurtekring Sint-Amandsberg – Engelstraat en aanpalende straten” in 1923. De omschrijving van deze buurtvereniging bestond uit Dendermondsesteenweg, Engelstraat, Heilig Hartplein, Heilig Hartstraat, Heernisplein, Klinkkouterstraat, Koningstraat, Krekelberg, Kunstenaarsstraat, Molenstraat, Prins Albertstraat en Verbindingsstraat. Waarschijnlijk is deze gebuurtekring in 1927 overgegaan in “Dekenij der Engelstraat, Dendermondsesteenweg en aanpalenden” maar dat moet gelijk een uitbreiding van het territorium mee gepaard zijn gegaan.

In 1953 werd ook nog eens “Dekenij Dendermondsesteenweg nr 1” gesticht en ook daar vielen Heirnisplein en Klinkkouterstraat binnen de omschrijving van de vereniging. Deze dekenij zou dan weer het gedeelte van de steenweg tussen het Heirnisplein en de grens met Gent hebben bespeeld.
Deze laatste dekenij heeft in 1961 de eerste “Ezelstoet”.

De versmelting van beide dekenijen gebeurde op het einde van de jaren zestig en hebben van dan af de huidige naam “Dendermondsesteenweg Sint-Amandsberg” ingenomen.

Ere-Dekenin
Marguerite Bauters

Baljuw
Roger Van Laere