Contact:

Benny Van Doorsselaere – Nokerstraat 32, 9042 Desteldonk

bennyvandoorsselaere@telenet.be

facebook: www.facebook.cim/dekenijdesteldonk

Geschiedenis

De stille waters van dekenij Desteldonk

Als je er niet moet zijn kom je er nooit. De kanaalgemeenten Sint-Kruis-Winkel, Mendonk en Desteldonk staan op de meest recente havenekaart niet eens vermeld. Wie van Gent naar Terneuzen wil wordt via Sint-Amandsberg, Oostakker, Lochristi, Wachtebeke, Zaffelare en Zelzate de grens over gestuurd. Of men scheert over de Kennedylaan met een snelheid waardoor zelfs een nostalgische blik op de desolate wegwijzers naar deze pittoreske dorpjes straffeloos genegeerd wordt.

Niet dat Desteldonkdorp en Molenheide zonodig moeten overspoeld worden door frigoboxtoeristen maar een beetje gezond chauvinisme heeft nog niemand geschaad. Tot in de 15de eeuw schoven schepen zomaar het centrum van de stad binnen. De verzanding van het Zwin noopte de Gentenaars dan meer noordwaarts richting Westerschelde te kijken en werd er enkele eeuwen lang aardig wat met de schop gezwoegd om een kunstmatige verbinding met de Noordzee te verwezenlijken.
Een ruzie hier en een oorlogje daar verhinderden dat die vaart intensief gebruikt werd tot Willem I besliste de modder tot in Terneuzen weg te scheppen en op amper 30 km van de Gentse stuw een sluis te bouwen. Het hek was letterlijk van de dam na de Suezcrisis in 1956 want vanaf dan zagen de inwoners van de kanaalgemeenten mammoetschepen voorbij dobberen die omzeggens groter waren dan hun eigen dorpskern.

Nog een geluk, of zoals ze in Gent zeggen “chance” dat één van die kanaalgemeenten nog een dekenij heeft of we zouden behalve de plaatsnamen ook nog vergeten dat er mensen wonen. Desteldonk heeft net als Mendonk nauwelijks meer dan vier straten en koestert in alle stilte die landelijke rust.
Desteldonk in de meest zuidelijke van de kanaalgemeenten terwijl de vereniging zich dan weer mag beroepen op de titel van meest noordelijke dekenij van Gent. Het begon in 1957 met “Feestcomité Molenheide” dat zich tot doel stelde de typische dorpskermis en de eigenheid van de voorheen autonome gemeente te bewaren. Tien jaar later kwam het tot een samensmelting met “Feestcomité Desteldonkdorp”. De gefusioneerde feestverenigingen traden in 1973 toe tot de opperdekenij en heette van dan af “Dekenij Desteldonk”.