Contact:

Marleen Verliefde – E3-plein 167, 9050 Ledeberg
09/231 66 86 – 0496/556 010 – marleen.verliefde@gmail.com

Geschiedenis

Ere aan de boerenfolklore in Gentbrugge Noord

Met een territorium dat zich, ten noorden van de Brusselsesteenweg, uitstrekt van de E17 tot aan de Scheldeboorden is Dekenij Gentbrugge Noord één van de grootste Gentse dekenijen in oppervlakte. Met de fameuze “Tineke en Boerkesfeesten” heeft het feestcomité voor naambekendheid gezorgd tot ver buiten de stadsgrenzen.

Met zijn opmerking “dat er in Gentbrugge maar weinig te doen was” lag een Gentbrugse folklorist eigenlijk aan de basis voor de oprichting van de dekenij in april 1982. Door een oude vete tussen verschillende handelaren duurde het tot 1987 eer het Middenstandsverbond Gentbrugge Centrum en de dekenij hun krachten bundelden.

Een tweede anekdote die mee de dekenijgeschiedenis bepaalde is die rond Tineke Van Heule. Het in heel Vlaanderen bekende lied werd immers gecomponeerd door een in 1878 geboren Gentbruggenaar.

In 1983 werd voor de eerste keer een Gentbrugs “Tineke” verkozen. Haar kompaan was toen nog een “stationchefke” en de ommegang was eigenlijk een kinderstoet.

In 1987 werden de dekenijfeesten voor het eerst “Tineke en Boerkesfeesten” genoemd en in datzelfde jaar trok ook de eerste folklorestoet door de Gentbrugse straten met de reuzen Tine en Boer Bolle voorop.

De feesten groeiden inmiddels uit tot een volwaardige stadskermis want naast de handelspromotie en de sociale werking stelt de dekenij zich vooral tot doel de eigen traditie in ere te houden.

Dekenin
Renée De Lendtdecker

Secretaris
Marleen Verliefde