Contact:

Boudewijn Windey – Sint-Salvatorstraat 38, 9000 Gent
0475/481 676 – dekenij.h.kerst@skynet.be

Geschiedenis

Seleskest, thuishaven van schippers

Seleskest is de Gentse benaming voor Heilig Kerst en dat is zo goed als de huidige naam van de oudste parochie van Gent want in de zevende eeuw was er al sprake van de parochie.

Dekenij Seleskest is ontstaan uit een samenstelling van drie dekenijen: Sleepstraat, Sint-Salvatorstraat en Voormuide. In de archieven van het verbond worden nog documenten bewaard die de oprichting van dekenij Sleepstraat vermeldt op 31 maart 1903. Uit die tijd stammen ook de reuzen Albrecht en Isabella die de dekenij geschonken heeft aan het Huis van Alijn of het voormalige Museum van Volkskunde. Ook de dekenij Voormuide werd opgericht in 1903 en een jaartje later zag dekenij Sint-Salvatorstraat het levenslicht maar in de jaren zestig is de werking zo goed als stilgevallen. Tot enkele enthousiaste bewoners in 1977 een nieuwe dekenij tot leven brachten rond de inmiddels bekende handelsader die loopt van het kerkplein aan de Sleepstraat tot aan de Muidebrug.

Seleskest is dus van oudsher een schippersbuurt en dat is er de dag van vandaag nog altijd aan te zien. Op het Heilig Kerstplein voor de Sint-Salvatorkerk pronkt de Rihera-boot terwijl de dekenijleden in 2003 ook nog eens een schitterende kopie hebben gemaakt van een waalboot. Die staat fier te wezen in de kerk van Heilig Kerst, het kloppende hart van de dekenij.

Één van de opmerkelijkste activiteiten tijdens de dekenijfeesten is de tentoonstelling “Tussen Wal en Schip” waar tal van buurtbewoners hun hobbycreaties uitstallen.
Uiteraard zijn de talrijke scheepsmodellen en havendiorama’s de absolute blikvanger.

In 2001, bij de aanstelling van het nieuwe bestuur werd de naam Seleskest vervangen door Dekenij Heilig Kerst.

Deken
Boudewijn Windey